

Kan dat eigenlijk wel, een vegaburger van de BBQ? Zeker, en het is nog hartstikke lekker ook! Ook voor de liefhebbers van vlees. Wij zeggen: gewoon proeven. En probeer ook eens een vega(n) worstje, kipsaté of plantaardige bietenburger!
Vega(n) barbecueën is makkelijker dan ooit. Ons vegetarische en veganistische assortiment wordt steeds groter en de producten lijken steeds meer op vlees, kip of vis. Ook fijn: vaak kun je ze op dezelfde manier bereiden. Van vegan bietenburger en vegetarische kipsatéspies tot vegan chipolataworstjes en vegan pulled beef. Vergeet ook de fantastische plantaardige producten niet. Gril eens een paddenstoelenburger of bietenburger op je BBQ. Proberen maar!
Verrassend lekkere groentesteaks
Van bloemkool, spitskool en rodekool tot biet, wortel, aubergine en courgette. Groente op de BBQ betekent eindeloos variëren. Wikkel de groenten in hun geheel in aluminiumfolie of snijd ze in plakken of parten voor je ze gaat grillen. Let er wel op dat de stukken even groot en dik zijn, dan zijn ze allemaal tegelijk gaar.
Niet veel tijd om voor te bereiden? Ga dan voor groenten die je direct op de BBQ kunt leggen. Zoals hele portobello’s en oesterzwammen of de gemarineerde bloemkoolsteak.
Je maakt je groenten extra lekker door ze in te smeren met een rub of er een lekkere saus bij te geven.

Rubs
Een rub is eigenlijk niet meer dan een mengsel van gedroogde kruiden en specerijen. In de meeste rubs zit ook suiker, dat door de hitte van de BBQ karamelliseert en zorgt voor een mooi bruin korstje. Een ander belangrijk onderdeel van rubs is zout. Het zout dringt in de groente en neemt de smaken van de specerijen als het ware mee. In slechts 1 à 2 uur tijd is je groente heerlijk gekruid. Een stuk minder lang dan een marinade op basis van olie. Een rub maken is best een kunst – de verhoudingen luisteren nogal nauw. Ga jij voor gemak? Kies dan een van de heerlijke kant-en-klare rubs.


Recepten met vleesvervangers en groenten
Wat kun je met tofu en tempeh?
Kies eens voor tofu of tempeh! Deze neutraal smakende vegetarische producten nemen veel smaak op bij het marineren. Zo kun je tofu en tempeh eenvoudig naar eigen smaak bereiden.

Tofu en tempeh naar wens
Marineren Tofu en tempeh zijn gemaakt van soja en beiden erg voedzaam. Geef er een mediterrane twist aan door ze te marineren in olie met knoflook en rozemarijn of maak ze lekker pittig met een marinade op basis van olie, gerookte-paprikapoeder en chilivlokken. Of besmeer ze met een rub! Daarna kun je de tempeh of tofu grillen op de barbecue voor dat lekkere rokerige smaakje.
Knapperig maken Wil je tofu knapperig maken en hierdoor meer bite geven? Laat de tofu goed uitlekken, dep goed droog, wikkel in een schone theedoek en leg met wat zwaars erop in de koelkast. Giet daarna het laatste restje vrijgekomen vocht af. Je kunt de tofu eventueel marineren of bestrooien met wat maizena en knapperig bakken in zonnebloem- of arachideolie.
GROENTE EN FRUIT OP DE BBQ
Groente en fruit mogen niet ontbreken op de barbecue. Gegrilde maiskolven doen het altijd goed. Maar ook groene asperges, paprika, courgette en aubergine zijn makkelijk te grillen. En fruit is altijd populair bij kids, lekker fris én zoet! Als toetje of gewoon tussendoor.
Fruit
We eten fruit vooral koud en daar zijn we dol op, maar heb je fruit wel eens warm van de BBQ geprobeerd? Doen! Prik wat meloenblokjes en ananas op spiesen. Of snijd meloen en ananas in parten en halveer mango’s en nectarines. Grillen maar!
Tip! Eet warm fruit als dessert met yoghurt, een bol ijs of wat crème fraîche. Ook heerlijk: warm fruit door salades, met gegrilde groenten of bij gevogelte.
BBQ-Tools
