

Nu is het de beurt aan grote stukken vlees als tomahawk, spareribs en picanha, die je lekker lang grilt. Voor als je op een mooie avond echt wilt uitpakken. Ga aan de slag met de handige tips, hacks én video’s van BBQ-master Jord Althuizen en natuurlijk ook met de lekkerste Allerhande-recepten. Kortom, met ‘het echte werk’!

vlammen met Jord Althuizen
Als je gaat barbecueën moet de fik erin. Vuurvreter Jord Althuizen geeft tips & tricks voor het betere barbecueën.
Direct grillen (hot & fast)
Jord Althuizen: ‘Bij direct grillen bereid je kleinere stukken vlees, vis of groenten kort boven de kolen op een hoge temperatuur. Hierbij heb je 2 zones: je schroeit het zeer heet dicht (circa 350 °C, met veel en kort, maar fel brandend houtskool) en laat het verder garen (150 °C) tot de juiste kerntemperatuur. Direct barbecueën kan met of zonder deksel. Bij grillen met deksel kun je de temperatuur beter beheersen met de zuurstoftoevoer. Bedenk hierbij: vuur + zuurstof = meer vuur (dus heter) en vuur - zuurstof = minder vuur.’
Indirect grillen (LOW & SLoW)
Jord Althuizen: ‘Bij indirect grillen verhit je de kolen aan 1 kant van de BBQ. Grote stukken vlees liggen dan aan de andere kant, naast de hittebron, met indirecte, hete lucht. Garing gebeurt op lage temperatuur (tussen 95 en 125 °C). Het mooie van deze methode is dat je minder malse delen omtovert tot bijzondere gerechten met veel smaak. Indirect barbecueën kan op een BBQ met deksel.’
Slim roken
Jord Althuizen: ‘Je gerecht de juiste rooksmaak geven? Kijk naar de kleur van de rook die uit de BBQ komt. Bij lichtblauwe rook is de rooksmaak mild aanwezig. Dikke witte rook geeft een wrangere smaak. Verhoog dan de toevoer van zuurstof naar het vuur (door de gleuven onder aan je BBQ en in de deksel te openen) of verwijder wat rookhout. Zwarte of donkere rook geeft een bittere smaak en is een teken dat er iets aan het verbranden is. Tussentijds je BBQ schoonmaken is dan een must.’
Stap voor stap côte de boeuf bereiden met Hugo Kennis
Côte de boeuf is een fantastisch stuk vlees dat maar weinig nodig heeft: alleen wat specerijen, liefde en aandacht. Hugo helpt je een beetje op weg.

3X BIJZONDER BARBECUEËN Met grote stukken vlees
Iberico ribs met Griekse rub en yoghurtsaus
Spareribs met mooi en dik vlees en vooral veel smaak. Dat zijn Iberico ribs van het Spaanse Iberico-varken. Ideaal voor op de BBQ! Om het vlees extra smaak te geven, kun je de ribs van tevoren insmeren met een kruidenrub. Die maak je natuurlijk gewoon zelf. Wist je dat een rub het best blijft plakken als je de spareribs eerst bestrijkt met olie?

BBQ-bavette met whipped kruidenboter
Bavette is een heerlijk stuk rundvlees met een grove structuur, goede bite en rijke smaak. Een aanrader voor op de BBQ, dus. En bij wijze van uitzondering: dit grote stuk vlees hoef je slechts 4 minuten te roosteren! Serveer de bavette met whipped kruidenboter, een makkelijke, heerlijke smaakmaker die in 10 minuten klaar is. Zo zet je dus in een kwartier dit geweldige BBQ-gerecht op tafel!

BBQ Slow smoked picanha met appelciderrelish
Een echt BBQ-pronkstuk: picanha. Dit staartstuk van het rund is lekker mals en heeft een vetlaag die het vlees nog meer smaak geeft. Snijd de laag wel eerst over de hele lengte kruislings in. Dan kun je niet alleen kruiden beter inwrijven, maar zal het vet van het vlees ook beter smelten en uitbakken. Is de picanha gaar? Snijd hem in plakken en serveer met een appelciderrelish.
GRILLEN ALS EEN PRO Met BBQ-master JORD althuizen
Als er één bekende BBQ-master is, dan is het Jord Althuizen. Jord is bekend van onder andere BBQ-boeken, -workshops, -masterclasses, -evenementen en -kookvideo's. In deze video’s geeft hij een aantal praktische BBQ-tips. Van stukken vlees grillen tot de barbecue schoonmaken.
Slow cook BBQ
Een trend overgewaaid uit Amerika: grote stukken vlees op een lage temperatuur garen, het liefst op houtskool of briketten met rookhoutchunks of rookhoutsnippers ertussen. Neem de tijd en zet het vlees in de spotlight: zo bereid je low en slow het allerlekkerste vlees van de BBQ!
Vlees marineren
Je BBQ-vlees kun je op 2 manieren extra smaak geven: door het in te wrijven met een kruidenrub of door het te marineren. Jord Althuizen geeft je een tip waar je misschien niet zo 1-2-3 aan denkt, maar die wel uniek en zeker ook praktisch is. Marineren maar!
BBQ-rooster schoonmaken
Is je rooster nog vuil van de vorige keer? Natuurlijk kun je het, voordat je opnieuw gaat barbecueën, schoonmaken met een standaard BBQ-borstel (met zachte haartjes) of staalborstel. Maar Jord Althuizen heeft nog een tip: zo maak je het rooster schoon als je je BBQ al hebt aangestoken!
BBQ-TOOLS
Briketten
Briketten blijven langer op temperatuur en gloeien langer dan houtskool. Daarom zijn ze dus geschikter voor vlees dat lang moet garen. Houtskool is perfect voor vlees dat minder tijd nodig heeft om gaar te worden.
Firestarter
En dan moeten die briketten aan! Gebruik hiervoor een brikettenstarter. Vul deze met briketten en aanmaakblokjes en steek hem aan. Door het schoorsteeneffect trekt de hitte omhoog, zodat de briketten snel heet worden.
Rookhout
Een bijzondere toevoeging aan je kolen: rookhout. Dit geeft extra smaak aan je vlees. Eiken of hickory geeft een zware dikke rook en is vooral geschikt voor grotere stukken vlees die je low and slow bereidt. Lichter hardhout is het best voor kip of vis.
Thermometer
Om de temperatuur van je vlees te monitoren, gebruik je een kernthermometer. Deze zijn er in alle vormen en maten. Van een simpele pin die je in het vlees steekt, tot een digitale versie die je buiten de BBQ vertelt wat er binnenin het vlees gebeurt.
Pizzasteen
Je kunt op de BBQ ook heerlijke pizza's bereiden. Dit doe je het best op een pizzasteen. Door de speciale samenstelling is een pizzasteen bestand tegen hoge temperaturen en neemt het overtollig vocht op voor de perfecte krokante bodem.
