We mogen weer! De zon schijnt en we kunnen weer lekker met z’n allen barbecueën. Dat grijpen we met beide handen aan. Ga meteen goed van start. Met deze handige tips gaat dat zeker lukken: van veiligheid tot schoonmaken en van tafel dekken tot de heerlijkste receptuur voor veel mensen. Kortom: genoeg inspiratie voor een zorgeloze zomeravond of -middag.

Heb je een spectaculair hoofdgerecht bedacht voor op de barbecue? Daar horen natuurlijk lekkere bijgerechten naast! Van stokbrood kruidenboter tot (pasta)salade en olijven.

TIPS Voor een geslaagde BBQ

Samen barbecueën begint met een warme BBQ. Maar hoe steek je 'm aan? En heb je houtskool nodig of toch liever briketten? Als de BBQ eenmaal heet is, moet ook het vlees nog goed gaar worden. En hoe keer je je (vega) burger nu eigenlijk om? Met deze 10 tips word je een echte BBQ-chef.

#1

BBQ aansteken

Vuur maken? De BBQ aanmaken blijft altijd een ding. Daarom een korte handleiding.

#2

De beste plek

Zorg ervoor dat de BBQ op een goede, veilige plek staat.

#3

Vlees, vis en groenten omdraaien

De speciale klem voor kwetsbare vis is ook uitermate geschikt om groenten mee te grillen. Omdraaien gaat zo een stuk sneller.

#4

Anti-plaktip

Bestrijk vlees of vis eerst met wat olie voordat je 'm op de grill legt. Zo blijft het niet aan het rooster plakken.

#5

Voedselveilig grillen

Rauwe vlees-, vis- en kipproducten? Houd ze zo lang mogelijk in de koelkast.

#6

Drie manieren

Er zijn 3 soorten BBQ's. Jij kiest je favoriet: - Houtskool- en brikettengestookt - BBQ op gas - Elektrische BBQ

#7

Gekruide rook

Mmm, die geur! Geef vlees en vis een subtiel aroma mee door gedroogde blaadjes tijm, salie, rozemarijn en laurierblaadjes op de kolen te leggen.

#8

Hier laat je het BBQ-afval

Mag je de verkoolde resten en de as bij de rest van je huisvuil gooien?

#9

portie grootte

Reken per persoon op zo'n 250-300 gram vlees, vis of vega. Voor erbij reken je op ca. 200 gram groente per persoon en dan nog wat stokbrood en sausjes naar wens.

#10

BBQ schoonmaken

Met je geheime wapen in de aanslag poets jij die BBQ weer glimmend schoon!

spotify playlist

Bij een BBQ horen zomerhits! Laat ze uit de speakers komen met de Allerhande Zomerplaylist.

De zon schijnt, de muziek staat aan, de BBQ kan beginnen!

Wit fris & droog. Met tintelfrisse zuren en accenten van appel en citrus. Exclusief bij Albert Heijn.

BBQ voor meerdere personen

Barbecueën met een groepje vrienden of familie? Gezellig! Ga voor gerechten die je met z'n allen kunt delen. Een groot stuk zalm bijvoorbeeld, of een kippenvleugels. Serveer er voldoende salades, brood en dips bij en je BBQ-buffet is compleet.

Warmgerookte zalm met gremolata

Het roken op houtsnippers geeft de zalm een verfijnde smaak.

BBQ geblakerde rodekool met vegan yoghurtsaus

Geblakerde rodekool van de BBQ en frisse vegan kruidenyoghurt: een perfecte combi!

Gegrilde halloumi met watermeloensalsa en couscoussalade

Halloumikaas gegrild op de BBQ met een kleurrijke salade en fruitige salsa.

Sticky kippenvleugels van de bbq

Deze kippenvleugels marineer je vooraf met onder andere 5-spice, gembersiroop en hoisin voor een sticky glaze.

Hele kip cajun met smokey barbecuesaus

Dubbel smokey! Deze hele kip van de barbecue gaat perfect samen met de smokey BBQ-saus.

Spiesen: voor ieder wat wils

Hoe meer mensen, hoe meer wensen, dus je kunt ook voor variatie op de BBQ gaan. Handig zijn verschillende soorten spiesen. Je maakt ze makkelijk zelf, maar je kunt ze ook kant en klaar kopen. Genoeg keuze!

kies je spies

Hout Gebruik je houten spiesen als basis, week die dan van tevoren minimaal 30 minuten (maar liever een hele nacht) in water. Dan verbranden ze niet op de barbecue.

Metaal Metalen spiesen zijn vaak wat langer dan houten of bamboe spiesen. Meestal zijn ze niet rond, maar plat. Hierdoor blijft alles wat je eraan prikt goed zitten, ook als je de spiesen omdraait.

Sereh of rozemarijn Wil je spiesen die er niet alleen leuk uitzien, maar ook zorgen voor extra smaak? Ga voor takjes rozemarijn of een stengel sereh! Als je de de rozemarijnnaaldjes van het takjes rist (je laat bovenin een toefje zitten) dan kan je ze als spiesje gebruiken.

BBQ spies recepten: voor ieder wat wils

ga voor een thema

Wil je je BBQ-feestje net even anders aanpakken? Kies een BBQ-thema! Ga jij voor een kleur, een bepaald land, een brunch of maak je er een zomerfeestje van?

Wildwest

Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor de ouders! Op de grill: big American burgers! Met bacon en naar smaak gebakken uiringen, augurk, kaas, tomaten, sla en een flinke scheut saus. En ja: dat mag best ketchup zijn. Yihaa!

BBQ-brunch

Want buiten grillen hoeft zeker niet beperkt te blijven tot de avonduren. Ideaal ook voor een mooie zomerdag. En ter afsluiting een fruitspies van aardbeien, appel en ananas. Gril ze 4 minuten en keer regelmatig. Wat poedersuiker erop, een bolletje vanille-ijs ernaast en klaar!

Midzomernacht

Het zou een fantastisch scrabblewoord zijn: midzomernachtbarbecue. Het is in elk geval een geweldig themafeest voor een lange zomerse avond (elk jaar rond 21 juni is de langste dag van het jaar!), dus nodig al je vrienden uit.

BBQ-Tools