

Als er iets een echte BBQ-klassieker is, dan is het wel de hamburger. Van vlees natuurlijk, maar er zijn tegenwoordig ook net zulke lekkere vis- en vega(n) burgers. Met welke ingrediënten maak jij jouw perfecte burger? Wij helpen je op weg!

Stappenplan burgers bouwen
Zo bouw je een uitgebreide hamburger en wees lekker creatief. Een Italiaanse twist? Voeg mozzarella, zongedroogde tomaat en pesto toe. Liever Aziatisch? Dat kan met zalm, wakame en Japanse mayonaise.

STAP 1 kies Je burger
Met een traditionele hamburger zit je altijd goed, maar probeer zeker ook eens een visburger of een van de vele groenteburgers uit ons assortiment. Trouwens ook lekker op je broodje: een bloemkool-, wittekool- of knolselderijsteak. Of: een hele portobello.
STAP 2 kies Je broodje
Een klassiek hamburgerbroodje is heerlijk. Maar er zijn nog meer soorten broodjes die net dat beetje extra hebben. Denk aan Turks brood, dikke sneetjes Liefde & Passie-brood (van spelt tot rogge), een Italiaanse bol of focaccia en een brioche.
STAP 3 kies Je groenteN
Met tomaat en komkommer scoor je altijd, maar met gegrilde paprika, courgette of aubergine ook. En met venkel of witte- of rodekool óók! Tip: schaaf of snijd de groenten zo dun mogelijk, dat eet makkelijker.
STAP 4 kies Je SLA
Ook met sla kun je alle kanten op. Zachte botersla, knapperige romainesla, pittige waterkers of kruidige rucola … Varieer met diverse slasoorten en structuren.
STAP 5 kies Je topping
Knapperig gebakken uitjes, friszure augurk, een lekkere salsa, pittige blauwe kaas: met een topping voeg je zowel smaak als structuur toe aan je burger. Dus experimenteer er op los!
STAP 6 kies Je saus
Ook saus geeft een burger net die extra smaakkick. Weinig tijd? Kies dan voor kant en klaar. Makkelijk, no waste en uit je voorraad? Mayonaise of yoghurt zijn een prima basis voor een saus met citroensap, verse of gedroogde groene kruiden (zoals dille, basilicum of peterselie) of wat meer uitgesproken smaken (zoals gerookte-paprikapoeder of miso). Of voeg wat pit toe met sambal, sriracha of harissa.
STAP 1 kies Je burger
Met een traditionele hamburger zit je altijd goed, maar probeer zeker ook eens een visburger of een van de vele groenteburgers uit ons assortiment. Trouwens ook lekker op je broodje: een bloemkool-, wittekool- of knolselderijsteak. Of: een hele portobello.
STAP 2 kies Je broodje
Een klassiek hamburgerbroodje is heerlijk. Maar er zijn nog meer soorten broodjes die net dat beetje extra hebben. Denk aan Turks brood, dikke sneetjes Liefde & Passie-brood (van spelt tot rogge), een Italiaanse bol of focaccia en een brioche.
STAP 3 kies Je groenten
Met tomaat en komkommer scoor je altijd, maar met gegrilde paprika, courgette of aubergine ook. En met venkel of witte- of rodekool óók! Tip: schaaf of snijd de groenten zo dun mogelijk, dat eet makkelijker.
STAP 4 kies Je SLA
Ook met sla kun je alle kanten op. Zachte botersla, knapperige romainesla, pittige waterkers of kruidige rucola … Varieer met diverse slasoorten en structuren.
STAP 5 kies Je topping
Knapperig gebakken uitjes, friszure augurk, een lekkere salsa, pittige blauwe kaas: met een topping voeg je zowel smaak als structuur toe aan je burger. Dus experimenteer er op los!
STAP 6 kies Je saus
Ook saus geeft een burger net die extra smaakkick. Weinig tijd? Kies dan voor kant en klaar. Makkelijk, no waste en uit je voorraad? Mayonaise of yoghurt zijn een prima basis voor een saus met citroensap, verse of gedroogde groene kruiden (zoals dille, basilicum of peterselie) of wat meer uitgesproken smaken (zoals gerookte-paprikapoeder of miso). Of voeg wat pit toe met sambal, sriracha of harissa.

3x beste burgers
grilltips
1. Lekker laten liggen
Tijdens het grillen op je hamburger drukken om 'm vanbinnen sneller gaar te krijgen, is geen goed idee. Zo pers je het vleessap eruit en daarin zit nu juist de meeste smaak.
2. Broodjes op het rooster
Leg ook de hamburgerbroodjes op het BBQ-rooster. Zo krijgen ze die lekker rokerige smaak. Bovendien worden ze er lekker knapperig van, trekt het vocht van het beleg er niet meteen in en valt je broodje ook niet uit elkaar.
3. Sneller met vegan(n)
Gril vega(n) burgers als laatste van alle burgers. Ze zijn namelijk sneller gaar dan hamburgers van vlees of vis. Het beste resultaat krijg je als je ze van tevoren bestrijkt met wat olie.
spelen met kleur
Juist een broodje burger leent zich er perfect voor: voor veel kleurrijke ingrediënten, zoals sla, tomaat, augurk, paprika, biet, wortel en radijs. Leuk, want smaak is belangrijk, maar het oog wil ook wat. Handig is dan wel dat je al die ingrediënten goed ziet, dus leg ze een beetje op de rand.
happen zonder knoeien
Zo’n broodje burger is prachtig om te zien, maar hoe eet je het eigenlijk? Anders gezegd: hoe kun je knoeien deels voorkomen?
TIP 1
Snijd het broodje doormidden en eet eerst de ene en dan de andere helft.
TIP 2
Gebruik een prikker om alles bij elkaar te houden.
TIP 3
Zet al je vingers onder én op het broodje, zodat je het rondom goed vast hebt. Draai de burger een beetje bij elke hap, dan vliegen de ingrediënten er niet uit.
BBQ-Tools
